Jullie gaan uit elkaar. Dat is niet alleen voor jullie een verdrietige gebeurtenis, maar zeker ook voor jullie kind. Hoe bereid je je kind voor op alle veranderingen die de scheiding met zich mee zal brengen? Hoe vertel je je kind dat jullie gaan scheiden?

Vertel het tijdig

Je kind voelt vaak al dat er iets aan de hand is. Wacht niet te lang met vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Vertel het zeker een aantal weken voordat één van jullie het huis uit gaat. Zo kan je kind wennen aan de nieuwe situatie en is de kans klein dat je kind van een ander hoort dat jullie gaan scheiden.

Kies een goed moment en veilige plek

Kies een rustig moment voor dit gesprek zoals in een weekend als er niet veel gepland staat. Het geeft je kind de mogelijkheid het nieuws rustig in zich op te nemen. Voer het gesprek bij voorkeur niet op een feestdag (dan blijft deze dag altijd verbonden aan de scheiding) of vlak voor het slapen gaan (dan kan je kind gaan piekeren en zich alleen voelen). Voer het gesprek in een rustige omgeving waar je kind zich veilig voelt.

Bereid het gesprek samen voor

Bedenk van tevoren goed wat je gaat vertellen en oefen het gesprek samen. Dit kan thuis maar ook bij de mediator of scheidingscoach.

Vertel samen één verhaal op het niveau van het kind

Vertel jullie kind samen, in alle rust, dat jullie gaan scheiden. Ga bij voorkeur als ouders naast elkaar zitten en voer beide ongeveer evenveel het woord. Geef aan dat de scheiding een besluit is van jullie allebei en geef elkaar niet de schuld. Praat niet negatief over elkaar. Geef aan dat jullie er alles aan gedaan hebben om de scheiding te voorkomen. Je mag best (gereguleerd) je emoties tonen maar word niet boos op elkaar waar je kind bij is. Je wilt je kind niet het gevoel geven dat het partij moet kiezen tussen jullie. Beperk je tot de essentie en breng de boodschap op een niveau dat je kind kan begrijpen. Heb je meerdere kinderen, stem je verhaal dan in eerste instantie af op het jongste kind. Een ouder kind kun je later nog apart spreken. Geef je kind duidelijkheid over de situatie en meer zekerheid over de gewijzigde toekomst. Vertel, indien al bekend, hoe jullie de omgangsregeling invullen, waar jullie gaan wonen, etcetera. Blijf hierbij positief. Beloof je kind niet iets wat je niet waar kunt maken zoals dat jullie altijd vrienden zullen blijven.

Geef informatie als ouder en niet als gekwetste (ex-)partner

Ga niet te diep in op de reden van jullie scheiding zoals bijvoorbeeld zeggen dat de ander is vreemdgegaan. Vraag je steeds af of je informatie geeft vanuit je ouderrol of vanuit je positie als gekwetste (ex-)partner en probeer dat laatste te vermijden. Het kan je kind het gevoel geven te moeten kiezen tussen zijn ouders. Gebruik woorden als “we zijn niet meer verliefd op elkaar” of “we maken elkaar niet meer gelukkig” en vermijd om te zeggen dat jullie niet meer van elkaar houden. Dat kan bij je kind de suggestie wekken dat jullie liefde voor hem ook op kan houden.

Laat het kind weten dat het niet zijn schuld is

Kinderen zijn geneigd de oorzaak van de scheiding bij zichzelf te zoeken. Laat het kind tijdens het gesprek vooral weten dat het niet aan hem ligt dat jullie gaan scheiden. Leg uit dat het iets tussen jullie is en dat het kind er niets aan kan doen. Blijf dit in volgende gesprekken herhalen.

Blijf samen ouders

Laat je kind weten dat jullie allebei van hem houden en dat je kind ook van jullie allebei mag houden en niet hoeft te kiezen. Jullie blijven samen ouders en zullen samen voor je kind blijven zorgen, alleen op een andere manier dan je kind tot nu toe gewend was. Maak het zelf niet leuker dan het is door bijvoorbeeld aan te geven dat je kind in de toekomst twee keer Sinterklaasfeest viert of twee keer in de zomer op vakantie gaat. Dan ga je voorbij aan het verdriet van je kind.

Geef je kind de tijd en ruimte op zijn eigen manier te reageren

De boodschap dat jullie gaan scheiden kan veel emoties en vragen oproepen bij je kind. Geef je kind de ruimte om emoties te hebben en deze te laten zien en de tijd om de emoties te verwerken. Zeg dat alle gevoelens oké zijn. Respecteer het ook als het kind er (nog) niet over wil praten. Geef ruimte aan vervolggesprekken.

Licht de omgeving van je kind in

Vertel het nieuws over jullie scheiding, in overleg met je kind en afhankelijk van de leeftijd, zelf aan de leerkracht en ouders van vriendjes en belangrijke personen zoals een trainer van de sportclub. Het kan voor je kind heel confronterend zijn wanneer het dit zelf steeds moet vertellen.

Wil je hulp bij het voorbereiden van het gesprek met je kind of wil je meer weten over hoe je je kind het beste kunt begeleiden tijdens en na de scheiding of hoe je samen respectvol ouders kunt blijven? Neem dan contact met me op. Je bent van harte welkom.